Både faglig og personlig udvikling

""

Sarah Asping har ikke bare overrasket sig selv med sin flair for it-teknik, hun er også blevet mere modig som graduate i Statens It.

Interessen for systematik, fejlsøgning og teknisk funktionalitet har egentlig altid været der, men Sarah Asping havde aldrig tænkt det som en uddannelsesvej. Et opslag, hun tilfældigt så, blev imidlertid et vendepunkt.

Sarah Asping blev færdig som kandidat i human ernæring midt under corona-pandemien og fik sit første job i corona-opsporingen, hvor hun blev glad for detektivarbejdet i it-systemerne og arbejdet i en offentlig styrelse. 

Da hun derefter gik ledig i en periode, kunne hun mærke, at hendes interesser gik i nye retninger. Samtidig virkede det uoverskueligt at starte forfra med en ny uddannelse.

- Jeg blev mere og mere fristet til at skifte retning. Det var de job, der havde alt muligt om it med i beskrivelsen, der fangede mig. Da jeg så helt tilfældigt så opslaget om at blive graduate i Statens It, følte jeg, at det var skrevet til mig, fortæller Sarah.

Ti teams på ti måneder – og en tryg base

For Sarah udgør fællesskabet med de andre graduates en tryg base i Statens It. Selvom de er spredt i hele organisationen i skiftende praktikker, har de faste møder og dermed en fysisk base. Desuden er der altid ligesindede i nærheden, man kan dele sine oplevelser med over frokost eller en kop kaffe. Det har også været rart, at de mange nye kolleger tager så godt imod.

- Det var vigtigt for mig at være ærlig til den første samtale om, at motivationen og lysten var der, men at jeg ikke havde nogen stor it-viden. Det var stadig meget abstrakt for mig. Men hele tilgangen i huset er, at alle ved, hvad vi graduates kommer med og er glade for, at vi er der.

På ti måneder har Sarah Asping allerede været i praktik i ti forskellige teams i Statens It. Det har både givet hende et stort netværk og nye perspektiver på, hvad hun gerne vil fordybe sig i.

- Det overraskede mig, at jeg efter at have læst noget ikke it-relateret i mange år, kunne blive så interesseret i noget meget teknisk. For andre graduates har det været den anden vej rundt, og der er jo heldigvis mange forskellige arbejdsområder, fortæller hun.

Blevet mere modig

Det er ikke kun faglig udvikling og afprøvning af interesser, som et graduate-forløb kan kaste af sig. De mange skift mellem teams og kolleger har også udviklet Sarah Asping som menneske og gjort hende mere modig.

- Man lærer at begå sig i et stort netværk, spørge ind og turde fortælle, hvad man selv kommer med. Det er blevet nemmere for mig at komme som den nye, der tager folks tid og ressourcer og glemme tanken om ’dumme spørgsmål’. Folk vil jo hjertens-gerne fortælle, og der er ikke noget bedre end at høre på folk, der elsker deres fag.