Julekalender, 1. december. Børge Christensen - Comal-80

01-12-2017

Vores direktør, Michael Ørnø, har opkaldt alle vores mødelokaler efter store it-personligheder. På opfordring er portrætterne lavet til en julekalender som du kan følge på vores hjemmeside alle hverdage i december måned. Læs mere og deltag evt. på rundvisningerne med direktøren her.

---

Børge Christensen underviste i matematik på Tønder Seminarium. I 1972 fik seminariet en Data Generel Nova 1200 minidatamat. Det eneste programmeringssprog på maskinen var en Basic fortolker, der ifølge Christensen var så fuld af fejl, at selv rengøringspersonalet klagede.

Han fandt Basic uegnet til undervisning, da det var meget svært at rette opgaverne, fordi programmeringssproget var så ustruktureret.

Børge Christensen møder Benedict Løfstedt på Aarhus Universitets Datalogiske afdeling (DAIMI) og drøftede problemet. Løfstedt mente at Basic ikke var et programmeringssprog, men en fornærmelse mod den menneskelige hjerne.

Inspireret af Pascal tilfører Børge Christensen, assisteret af Benedict Løfstedt, Basic en række loop-strukturer og måske vigtigst af alt subrutiner. Dermed forsvinder behovet for Basic’s berygtede GOTO-sætninger, der gør Basic programmer vanskelige at overskue. Programmeringssproget bliver døbt Comal.

I midten af 1970’erne bliver Comal tilgængelig på RC 7000 og senere på RC 8000. I 1980’erne bliver Comal-80 lanceret på Regnecentralens nye mikrodatamater RC Piccolo og Piccoline.

Disse maskiner blev meget populære på landets skoler og dem som valgte Commodore 64 i stedet kunne få et indstiksmodul med Comal-80. DDE SPC/1 og SuperMax var også med på Comal – COmmon Algoritmic Language.

Børge Christensens Comal havde stor betydning for den brede undervisning i programmering i landets skoler - inden det af mærkværdige grunde gik af mode igen.